Förtöjningsbom

Alla kategorierBåtklubbarBojar & bommarFasta bryggorFlytbryggorMarina entreprenaderOffentlig sektorSliparTillbehör

Förtöjningsbom

Förtöjningsbom

Vi har ett brett sortiment av svensktillverkade båtbommar från 4,5 – 12 meter. Förutom standarbommar har vi även helsvetsade bommar samt gångbara bommar.

Samtliga bommars flytkroppar är rotationsgjutna i polyeten och efterfyllda med expanderad polystyrenplast. Dessa lagerförs i orange och svart, fler färger går dock att fås mot beställning (vissa mot färgtillägg) och finns i storlekarna 80 L, 130 L, 180 L samt 400 L.

För montering av bommarna har vi olika typer av bryggfästen beroende på var bommen ska monteras t.ex. fäste för trästock eller T-järnsfästen. Förtöjningsbommar kan levereras med täckning i Y-delen av sträckmetall eller tryckimpregnerat trä, vilket även går bra att eftermontera.

Vi har även bomkroppslister som tillval till samtliga modeller, som ett extra skydd för båten, samt steglöst monterbara glid- eller sidoringar samt surrningsbeslag till båtbommar med trätäckning.

Standard förtöjningsbom 6 – 12 m

Lämplig för båtar upp till 13 m i en småbåtshamn med ett relativt skyddat läge. Bommens uppbyggnad av komponenter möjliggör ett enkelt byte av längder alternativt byte mellan standard- och avslutningsbom. Utbyte av ev. skadade detaljer underlättas. Levereras med integrerade flytkroppar 130 L eller 180 L med en rundad framkant som fungerar som avvisare.

Helsvetsade bommar 4,5 – 10 m

Dessa har färre detaljer och ger därför en snabbare montering.

Gångbar bom 6 – 12 m

Bommarna har en trädäckning i tryckimpregnerad furu med en bredd på 0,5 m (andra bredder kan fås mot beställning). Går även att fås i sträckmetall.

Hur väljer jag storlek på bommen?

Man förtöjer båten med lina och någon typ av ryckdämpare av gummi eller stål och när båten ligger förtöjd skall linorna vara sträckta och fjädrarna i passivt läge. Båten förtöjs ca 40 cm ifrån brygga och ca 15 cm mellan båtbom och båt. I utsatta och oroliga lägen bör avståndet mellan båtbom och båt ökas till ca 40 cm. 
När man skall beräkna båtplatsens bredd bör man förutom båtens bredd också lägga till ca 0.4 m extra för fendrar.

VILL DU VETA MER? Kontakta oss!
Bryggkompaniet

Telefon 08-520 390 70
E-post info[a]bryggkompaniet.se